Prošlogodišnje ljeto je o pitanju “lova” na divlje kupine bilo izdašno za Ivanku i Vicka Mardešića iz Komiže. Iz divljih dračavih grmova s komiških brda kući su donijeli 80 kilograma slatkog ploda, koji je nakon obrade u dugim zimskim mjesecima završio u likeru, soku, marmeladi. Ovo je ljeto kupina isto dobro rodila, kao i smilje, kadulja, origano, lovor, kapare, motar, mnoštvo plodova koji brižno spremljeni čekaju svoj red za ulazak u namaze, likere, aromatizirane soli, ulja, sapune…
Znate li da se kadulja uvijek bere u rana ljetna jutra, od pet do maksimalno osam sati? Kada se sunce digne i već oko devet ožeže po makiji, tada Ivanka i Vicko već doma sortiraju ubrano. Znaju oni i da u njihov naramak nikada neće ući kadulja koja gleda u more. Ta nema onoliko eteričnih ulja kao ona skrivena iza leđa brdu.Izvor: slobodnadalmacija.hr
Nema komentara
Objavi komentar